STAKLENA PEPELJARA – BOSANSKI ZLATNIK (ZLATNIK KRALJA TVRTKA)

7,00KM

Availability: In Stock

Opis

Dizajn: BH ART

Materijal: staklo

Dimenzije: prečnik 10,6 cm

Dodatne informacije:

Bosna pripada skupini rijetkih zemalja u svijetu koje imaju viševjekovnu tradiciju kovanja vlastitog novca. U tome se posebno ističe zlatnik kralja Tvrtka I. Njegov značaj je i u tome što je u odnosu na dukate drugih zemalja, koje su bile onovremene trgovačke i političke velesile (Venecija, Turska, Madžarska i dr.), imao njihovu četverostruku vrijednost. Dok je npr. mletački dukat težio 3,559 gr, a takav je slučaj i s dukatima ostalih zemalja, bosanski je bio težak čak 14,05 gr.

Na prednjoj njegovoj strani nalazi se grb Bosanske države, koji je s nekim dodacima ujedno bio i grb bosanske vladarske dinastije Kotromanića. Sastoji se od štita sa šest ljiljana raspoređeni u dva polja. Iznad njega je kaciga i veo s raskošnom perjanicom. Sa svake strane grba je još po jedan ljiljan. Na drugoj strani prikazan je propeti lav.

Na obje strane je natpis na latinskom jeziku. Na aversu je ispisan latinski tekst gotskim slovima: MONETA AUREA REGISSTEPHANI (ZLATNIK KRALJA STJEPANA), a na naličju: GLORIA TIBI DEUS SPESNOSTRA (SLAVA TEBI BOŽE NAŠA NADO).